Министърът на младежта и спорта Радостин Василев потвърди думите на служебния

...
Министърът на младежта и спорта Радостин Василев потвърди думите на служебния
Коментари Харесай

ГЕРБ раздали 20 млн. лв. за 24 физкултурни салона, а е готов само един

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев удостовери думите на служебния си предходник Андрей Кузманов, че при ръководството на ГЕРБ са били предплатени контракти за 20 млн. за създаване на 24 физкултурни салона в страната, само че има подготвен единствено един. А голямата част от сумата е в неопределеност.

През есента на предходната година Кузманов съпостави схемата за асимилиране на парите за салони на тази, оповестена от вътрешния министър Бойко Рашков за автомагистрала " Хемус ". Тогава той съобщи, че градежът на салоните по този начин и не е почнал, тъй като няма нито виза за планиране, нито позволения за градеж, не са определени и надзорните компании.

Днес, на парламентарния надзор, Радостин Василев удостовери това и добави, че договорите за салоните към този момент са прекъснати, поради приключване периода за построяването, само че назад от компаниите съвсем не са върнати пари.

" Построен е салонът в село Тополово, община Асеновград. За останалите 23 контракта положението е следното – единствено по 4 има позволения за градеж, по 1 са осъществени строително-монтажни работи в най-малък размер. Към сегашния миг 22 от 23 контракта за инженеринг са прекъснати, заради приключване на контрактувания период. Аз встъпих в длъжността министър на 13 декември. Много малко след моето встъпване договорите изтекоха и нямаше съвсем никакво осъществяване. Никаква преписка сред министерството на младежта и спорта и изпълнителите на тези контракти ", каза Василев от парламентарната естрада.

Спортният министър добави, че са изпратени предложения за непринудено връщане на средствата от компаниите, само че към този момент са върнати малко над 4 млн. лева, а една от компаниите даже има намерение да съди ММС. Той сподели още, че комуникацията с изпълнителите е доста сложна, а част от тях са просто неоткриваеми.

Радостин Василев добави, че може да сезира прокуратурата " поради избрани дейности на длъжности лица в министерството ". 

" Аз не мога да давам правни квалификации на това, което ще претендираме, само че най-малкото е, че цяла година над 20 млн. държавни лв. стоят в едни сдружения по закона за отговорностите и договорите. Те (фирмите) не извършват своите действия ", сподели той.

Василев описа към този момент известното, че държавното управление на Бойко Борисов отпусна с разпореждане на министерски съвет 25 млн. лева за създаване и съоръжение на 25 физкултурни салона в страната. Тогавашният състезателен министър Красен Кралев шумно се похвали с тези пари:  " Днес е един прелестен ден за нас, за българските деца, за българския спорт, тъй като започваме реализирането на една стратегия, която не е правена в България от десетки години. "

Всъщност тогава ГЕРБ съблюдава едвам 19% от обещанието при встъпване на власт на третия кабинет на Борисов - през 2017 година Тогава Кралев обществено разгласи: " Българското държавно управление ще отпусне повече от 130 млн. лева в идващите 4 години за създаване на физкултурни салони и възстановяване на изискванията за спортуване на учениците. Средствата са заложени в бюджета за управническия мандат на кабинета на ГЕРБ и " Обединени патриоти ", с министър председател Бойко Борисов. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР